Sovsäckar - Liggunderlag

Handla enligt
Pris

Direktförsäljning till privatkunder från egen import så kvaliteten på sovsäckarna, är jämförbar med sovsäckar, som säljs för ett mycket högre pris.


Sovsäckar och liggunderlag:
Du måste köpa den sovsäck som passar den säsong du ska använda den till, då sovsäckar har olika primära funktioner under olika säsonger. Till exempel kommer en säsong 2 sovsäck att vara för varm på sommaren och för kall på vintern. En säsongs sovsäck kan inte användas under 2 perioder. Det går inte eftersom det är mängden värmeisolerande fyllning som anger under vilken årstid den kan användas.


De flesta som ska använda sovsäcken utomhus, men inte under vintern, väljer att använda en säsong 2 sovsäck, då man kan öppna den i blixtlåset om den också används under den varma sommaren. Kylälskande människor kan välja en säsong 3 sovsäck eftersom de håller värmen bra.


Sovsäckar är indelade i säsonger, som visas nedan.


Säsong 1 sovsäcken är den som kan användas för varmare klimat, sommar eller för inomhusbruk.


Säsong 2 sovsäcken är för lite svalare nätter, vår, sommar och tidig höst.


Säsong 3 sovsäcken är för vår, höst och kalla nätter ner till fryspunkten.


Säsong 4 sovsäcken klarar mer extremt väder med kalla nätter något under fryspunkten.


För många är dunsovsäcken symbolen för en bra utomhussovsäck. Dun ger det bästa förhållandet mellan utmärkt isolering och låg vikt. Dun är dock känsligt för fukt. Våra sovsäckar kommer därför med impregnerat dun.


Fibersovsäckar finns i flera varianter och kvaliteter med syntetfibrer som isoleringsmaterial, de är något tyngre och tar lite mer plats, men tål fukt bättre än vad dun gör. Vikten är något högre och volymen större på fibersovsäckar. Det är stor skillnad på kvaliteten på fiber, våra sovsäckar är gjorda av impregnerat kvalitetsfiber.


Vi har ett stort utbud av sovsäckar av mycket god kvalitet som möter de flestas behov. Vi har fyrkantiga sovsäckar och mumiesovsäckar för olika årstider. Rätt sovsäck ger dig en riktigt god nattsömn, så du är utvilad och redo när du går upp. Så kompromissa inte med en god natts sömn.


När du väljer sovsäck finns det några terminologier att vara medveten om. De viktigaste parametrarna vid val av sovsäck är komforttemperatur, fyllningstyp och vikt.


Det finns två temperaturspecifikationer som du bör vara uppmärksam på när du köper en sovsäck; nämligen Comfort och Limit, som står för komforttemperatur respektive limittemperatur.


Komforttemperaturen beräknas utifrån den lägsta temperaturen vid vilken en genomsnittlig person kommer att kunna hålla värmen i sovsäcken.


Gränstemperaturen beräknas från den lägsta temperaturen vid vilken en genomsnittlig person kommer att kunna hålla värmen i sovsäcken.


Det är skillnad på hur väl kvinnor och män håller värmen då kvinnor ofta har en större värmeförlust än män, därför måste kvinnor oftast välja en sovsäck som är något varmare än männens.


Sommarsovsäckar från +3°C och uppåt.


Vår- och höstsovsäckar från +5°C till -5°C.


Vintersovsäckar från -5°C till -35°C.


När du ska köpa en bra sovsäck är det tre andra faktorer som är viktiga: pris, volym och vikt. Sovsäckar skiljer sig i vikt och har olika fyllningar beroende på kvaliteten på fibrer eller dun.


Dun finns i många olika kvaliteter, och kvaliteten anges utifrån begreppen fyllningskraft eller CUIN. Det bästa och mest isolerande dunet har en fyllningsförmåga på 800+ och en gemensam Allround-dunet har en fyllningsförmåga på på 400.


Med fibersovsäckar kan du ofta bedöma kvaliteten utifrån vikt, fyllighet och komforttemperatur. Den bästa fibersovsäcken är den med den komforttemperatur du vill ha med minst volym och vikt.


Tyget inuti och utanför sovsäcken betyder också mycket för kvaliteten på sovsäcken. Alla våra sovsäckar har en mjuk innerfyllning som ligger skönt mot huden och yttertyget är ripstop vilket ger en stark vattenavvisande yta. Ripstop har fördelen att om du river ett hål i ytan kommer det inte att fortsätta att bli större, då ripstop består av sydda små rutor som inte bryts ytterligare av ett hål eller repa.


Liggunderlag:


Liggunderlaget är nödvändigt när du ska övernatta ute i sovsäck och tält. Liggunderlaget ger en isolerande effekt från underlaget du sover på, så att du inte blir kall direkt in i kroppen. Ett liggunderlag är lätt att rulla ihop, så det tar inte mycket plats. Det kan även sitta utanpå de flesta vandringsryggsäckar, så det tar inte så mycket plats inuti ryggsäcken.


Det finns många egenskaper ett bra liggunderlag ska ha. Det ska vara flexibelt och ha bra isolerande egenskaper, detta uppnås bäst med en tjocklek på 1,4 cm vilket även ger dig en tjocklek på liggunderlaget som gör det skönt att ligga på.


Du måste isolera dig från marken. Även i en hängmatta är värmeisolering underifrån att rekommendera.


Om du vill köpa ett liggunderlag måste du först bestämma dig för vilken typ av liggunderlag du behöver: Det finns enkla och robusta skumkuddar, självuppblåsande liggunderlag med variabel hårdhet och kompakt förpackningsstorlek, samt luftmadrasser av hög kvalitet som kombinerar liten förpackningsstorlek, låg vikt och mycket komfort.


Luftmadrasser:


Luftmadrasser ger en mycket bekväm och isolerande bas, då tjockleken är cirka 6 till 10 cm. De senaste modellerna av luftmadrasser har en inbyggd pump, men gör inte mycket skillnad för vikten och sättet den rullas ihop på.


De högkvalitativa luftmadrasserna är gjorda av uppblåsbart tyg som ger mjuk och behaglig komfort. De billiga luftmadrasserna är gjorda av plast, och här är komforten inte den bästa.


Så luftmadrassen är bra om du ska använda den flera nätter i rad, då den ger bra komfort, vilket ger möjligheten att få en god natts sömn.


Vi säljer endast luftmadrasser i uppblåsbart tyg, ej i plast.

Åtgärdcatalog_category_view
Sökväg/catalog/category/view/id/67
Original Path/outdoor-tilbehor/soveposer-liggeunderlag.html