Guide: Köpa havskajak för nybörjare.

Vi rekommenderar nybörjare att köpa en plastkajak i 3 lagers sandwichkonstruktion, då priset på den inte är så högt, den är väldigt tålig och klarar stöt på stöt. Eller att köpa den nya Splint kajaken Easy Line i glasfiber, då det är en väldigt enkel kajak som är lätt att hantera och kräver mycket lite underhåll.

 

Kajaker i 3 lagers plastkonstruktion har flera fördelar jämfört med det billiga sättet att tillverka kajaker i 1, 2 eller 3 lagers plastkonstruktion. Bärförmågan höjs och kajaken är mycket bekvämare att ro. Sandwichkonstruktionen är också mer isolerad mot kyla, och vikten minskar avsevärt. Den har ett bättre och snabbare glid genom vattnet.

 

Man kan se att en plastkajak har flera lager när den har en gråvit färg inuti.

 

Det finns även ABS Thermoplastic som är lätt som glasfiber, men något ömtåligare. Så om du tar hand om kajaken får du den låga vikten och det snabba glidandet genom vattnet, likt en glasfiberkajak, men till något billigare pris.

 

Du kan även välja en glasfiberkajak vars fördel är att den inte väger så mycket, vilket gör den lättare att hantera och gör att den glider snabbt genom vattnet. Splint-kajakerna är så nya i design och utveckling att de tillfredsställer de mest erfarna roddare, men har samtidigt en stabilitet där de också kan roddas av nybörjare. Vi har precis designat en ny Splint-kajak i glasfiber, vilket är en kajak som uppfyller alla krav på en kajak för fritid, motion och sommarstugekajak med en enkel och underhållsfri design. Den kan roddas av nybörjare och har ett bra pris.

Se Splint Easy Line klicka här.

 

Enkellagers plastkajaker har en mycket kort livslängd på 4 till 6 år.

 

Vi rekommenderar inte att du köper kajaker i 1 lager plast.

 

Plastkajaker i 3 lagers sandwichkonstruktion har en livslängd på cirka tio år.

 

Alla plastkajaker hos Kajak Import är i 3 lagers sandwichkonstruktion.

 

Kajaker av ABS termoplast har en livslängd på cirka tio år.

 

Kajaker i glasfiber i allmänhet och glasfiberkvalitet har en livslängd på cirka femton år.

 

Vi säljer i allmänhet inte kajaker i glasfiberupplägg.

 

Glasfiberkajaker i elitlayout har en livslängd på cirka tjugo år.

 

Alla våra Splint-kajaker i glasfiber är i elitlayout.

 

Carbon 45/45 Fiskbenslayout har en livslängd på cirka tjugo år.

 

Alla våra Splint Carbon-kajaker har 45/45 fiskbenslayout.

 

Kol som är vävt som 45/45 kallas fiskbensväven och har samma styrka i längd- och tvärriktningen. De är mer slagtåliga än fibrer som är 90/90.

 

Välj alltid en havskajak med vadderade lårstöd, då detta är den högsta punkten i kajaken där du har kontakt och på så sätt får mycket balans och kontroll över kajaken. Så även i mindre vågor kommer låren att ha mycket kontakt med lårstödet, så det duger inte att lårstödet är en bit hårdplast och på vissa kajaker bara en plast- eller glasfiberkant. Du måste även ha ett stadigt fotstöd i havskajaken för att hålla balansen, vilken ska vara lätt att justera i längden.

(Alla våra havskajaker har ett fast fotstöd som enkelt kan justeras i längd)

 

Glasfiberkajaker av den billiga sorten rekommenderas inte, då glasfibern är av dålig kvalitet och väldigt tunn, så den går lätt sönder eller blir mjuk. Efter några år kommer fogarna att vara otäta, så vatten kommer in i lastrummet och sittbrunnen. Detta är också ett säkerhetsproblem, eftersom kajaken inte längre är sjunkfri.

 

Det är ett misstag att tro att om du ramlar omkull i kajaken kommer du att vända upp och ner med botten uppåt på kajaken. Man ramlar ut när kajaken når sidan om den kantrar, och där slår man i vattnet med flytvästen på och glider ut ur kajaken.

 

Kajakdata som du bör vara uppmärksam på:

Kajaken ska ha en längd på ca. 5 meter (480 cm. till 535 cm.) och för att vara riktningsstabil och lättmanövrerad måste den ha en bredd mellan 56 och 59 cm och vara så pass stabil att den även kan roddas av nybörjare.

 

Nyare designade glasfiberkajaker med en bredd ner till 54 cm kan mycket väl ha en stabilitet så att de kan roddas av nybörjare.

 

Det rekommenderas inte att köpa en kajak med en längd på mindre än 4,8 m, då du kommer att lägga alldeles för mycket tid och kraft på att hålla riktningen, det ger en dålig upplevelse.

 

Det rekommenderas inte heller att köpa en kajak med en bredd över 60 cm, det gör kajaken tung att dra genom vattnet. Detta gör att dina armar blir trötta innan du kommer i gång på riktigt, och om du måste ro med andra orkar du inte hänga med.

 

Välj en kajak med stor sittbrunn som gör det enkelt att ta sig in och ut och ger plats för benen, gärna en invändig längd på 75 till 80 cm, och för lite större roddare 80 till 85 cm.

 

En kajak i 3 lager plast har en färg på utsidan och en annan färg på insidan, där 1 lager kajaken har samma färg på utsidan och insidan. En kajak i 3 lager plast med en längd på cirka 5 meter väger 26 till 28 kg. Om kvaliteten ska vara bra, och i ett lager plast väger den 2 till 4 kg. mer.

 

Kajaken har roder och skädda som kan höjas och sänkas från sittbrunnen. Havskajak med roder och fena/skädda rekommenderas för nybörjare och medelduktiga. Rodret gör det enkelt för nybörjare att styra kajaken och bladet under kajaken ger bra stabilitet. När du skaffar dig lite erfarenhet och börjar styra kajaken med din kropp måste du ha en kajak med fena/svärd.

 

Köper du en Splint glasfiber havskajak är det bara att välja fena/skädda, då Splint glasfiber kajaker är väldigt lätta att kanta. (styr med kroppen)

 

Tänk på att luckorna på en kajak inte är helt täta så du måste alltid ha allt du packar i kajaken i vattentäta väskor.

 

Förvaring.

Plastkajaker ska helst förvaras i skugga. Om de ska hängas på väggen måste de ligga på något som stödjer ca. 3 meter under kajakens botten, eller så måste den ligga upp och ner med stöd på luckorna.

 

Vi rekommenderar.

Om du vill använda kajaken regelbundet rekommenderar vi havskajak Coast-Trip 495 i 3 lagers sandwichkonstruktion, eller havskajak Coast-Trip 520 i 3 lagers sandwichkonstruktion för större paddlare.

Vill du ha en mycket stabil havskajak rekommenderar vi Spirit 500.

 

Vill du spendera lite mer för en glasfiberkajak rekommenderar vi Splint-kajakerna. De flesta nybörjare väljer Splint Easy Line, då den har ett rimligt pris och möter de allra flestas behov, men även de andra Splint-kajakerna kan roddas av nybörjare/lite erfarna roddare.

 

Köp en riktig kajakflytväst och inte en vanlig flytväst. En vanlig flytväst är längre än en kajakflytväst, och kommer därför att tryckas hela vägen upp runt öronen när du sätter dig i kajaken, eftersom den kommer att gå mot ryggstödet och kanten på kajaken. (Paketerbjudanden med flytväst från Kajak Import kommer alltid med en riktig kajakflytväst)

 

Alla våra havskajaker av plast är nu i den nya plastkonstruktionen, som har ett mycket snabbt glid genom vattnet, är lättare och mycket starkare än den vanliga. Plast utan att kompromissa med kvaliteten. Alla våra havskajaker har en stor sittbrunn med ergonomiskt säte och vadderat lårstöd och skyddar mot UV-ljus så den håller längre.

 

Alla våra glasfiber- och kolkajaker är vakuumgjutna, så du får en kajak av bästa kvalitet som är lätt och stark i konstruktionen. Vi använder bara det bästa fibermaterialet, och alla Splint glasfiberkajaker har en kolförstärkt botten.

 

Vill du offra lite mer för en glasfiberkajak rekommenderar vi Splint-kajaker, då de är gjorda av ett mycket högkvalitativt glasfibermaterial och är vakuumgjutna.

 

Det har hänt mycket inom design av kajaker de senaste åren. Kajaker designade inom de senaste 2 till 3 åren har en mycket bättre stabilitet och en styrka i konstruktionen som ger ett mycket bättre glid genom vattnet och står emot sidvind mycket bättre, så Kajak Import uppdaterar och ändrar formerna kontinuerligt, så att du alltid köper det senaste inom design och utveckling.

 

Vi säljer inte uppblåsbara kajaker då de inte har kontakt med vattnet. De flyter ovanpå, vilket gör det svårt att hålla riktning, eftersom de då tas av vind och ström. Man kan inte ro kajaken ordentligt heller då man styr kajaken med kroppen och kantar den när man får lite rutin. Det är omöjligt i en uppblåsbar kajak, där man mest sitter och flyter runt på vattnet.

 

Åtgärdcms_page_view
Sökväg/valg_kajak_nybegynder
Original Path/valg_kajak_nybegynder