Du har inga produkter i din varukorg.

Vägledning:  Köp av havskajak för nybörjare.


Vi rekommenderar alla nybörjare att köpa en kajak i 3-lagers plast sandwichkonstruktion, eftersom priset inte är så högt och kajaken är mera slitstark och kan motstå slag och tryck mycket bättre än glasfiber och 1-lagers plast. Vi rekommenderar inte att du köper kajaker i 1-lagers plast eller att du köper en glasfiberkajak till ett rekommenderat pris under 15.000 kr.


Havskajaker i PE Plast 3-lagers sandwich konstruktion har sedan de kom ut på marknaden våldsamt minskat försäljningen av glasfiberkajaker, eftersom du med plast i 3-lagers sandwich konstruktionen får något av det bästa av glasfiberkajaken och styrkan från PE Plastkajaken.


Kajaker i 3-lagers plast sandwich konstruktion har flera fördelar jämfört med det billiga sättet att tillverka kajaker på, i 1, 2- och 3-lagers plast konstuktion. Bärförmågan ökar och kajaken är mycket mera bekväm att ro, sandwich konstruktionen är också mera isolerad från kyla och vikten minskar kraftigt. Den glider både bättre och snabbare genom vattnet.


Välj alltid en havskajak med fodrade lårstöd, eftersom det är den högsta punkten i kajaken, där du har kontakt, och därmed får mycket balans och styrning av kajaken. Så även i små vågor kommer låren att ha god kontakt med lårstöden, så det är inte bra om lårstöden bara är en bit hård plast och, på några kajaker, bara är en plast- eller glasfiberkant.


Billiga glasfiberkajaker är inte rekommendabelt att köpa, eftersom glasfibern i dem är av dålig kvalitét och mycket tunn, så kajaken lätt går sönder eller blir mjuk. Samlingarna blir, efter bara några år, otäta, så det kommer vatten in i lastrummet och in i cockpiten. Det utgör ett säkerhetsmässigt problem, eftersom kajaken därmed inte längre är osänkbar.


Kajak data som du ska vara uppmärksam på.


Kajaken ska ha en längd på ca. 5 m (480 cm. till 520 cm.) för att vara riktningsstabil, och den ska ha en bredd mellan 56 cm och 59 cm för att vara så stabil, att kajaken också kan ros av nybörjare.


Det rekommenderas inte att köpa en kajak med en längd under ca. 5 m, eftersom då kommer du att använda alldeles för mycket tid och kraft på att hålla riktning och det ger en dålig upplevelse av att ro i kajaken.


Det rekommenderas heller inte att köpa en kajak som är bredare än 60 cm. Det gör att kajaken blir tung att föra genom vattnet.


Det gör att du blir trött i armarna innan du har kommit igång, och om du ska ut och ro med andra, kan inte följa med dem.


Välj en kajak med en stor cockpit, som gör i- och utstigningen lätt, och som ger plats till benen, gärna med en invändig längd på 75 till 80 cm och, för de lite större roddarna, 80 till 85 cm.


Kajaken ska ha fena/svärd eller roder, eftersom det ger god stabilitet och gör att kajaken blir lättare att styra i ström och vind.
En kajak med roder ger den bästa upplevelsen för de allra flesta nybörjare, eftersom man då kan styra kajaken med fötterna, så de hela tiden kan hålla samma rytm med paddeln, och inte behöver korrigera med paddeln, när kajaken inte håller riktningen.

 

Vi rekommenderar.


Vill du regelbundet använda kajaken, rekommenderar vi en havskajak Coast-Trip 495 - 520 i 3-lagers sandwich konstruktion.


Köp en riktigt kajak flytväst och inte bara en vanlig flytväst. En vanlig flytväst är längre än en kajak flytväst, och kommer därför att tryckas upp ända upp vid öronen, när du sätter dig ner i kajaken, eftersom den kommer att stöta mot ryggstödet och kanten på kajaken. (I paketerbjudande med flytväst från Kajak Import, medföljer det alltid en riktigt kajak flytväst)


Alla våra plast havskajaker tillverkas nu i den nya plastkonstruktionen, som ger mycket snabbare glidning genom vattnet och är lättare och mycket starkare än den vanliga plasten, utan att kompromissa med kvalitéten. Alla våra havskajaker har en stor cockpit med ergonomiskt säte och fodrat lårstöd och är UV-resistent, så de håller längre.


Alla våra glasfiber- och kolkajaker är vakuumgjutna.  Därmed får du en kajak av bästa kvalitét, med en lätt och stark konstruktion. Vi använder endast de bästa fibermaterial, och alla Splint glasfiberkajaker är med kolförstärkt botten.


Se alla plastkajaker klicka här


Om du vill ge lite mera på en kajak i glasfiber, rekommenderar vi Splint, eftersom de är tillverkade i ett glasfibermaterial av mycket hög kvalitét och är vakuumgjutna.


Se alla glasfiberkajaker klicka här