Vägledning:  Köp av havskajak för nybörjare.

Vi rekommenderar alla nybörjare att köpa en kajak i 3-lagers plast sandwichkonstruktion, eftersom priset inte är så högt och kajaken är mera slitstark och tåler slag och tryck mycket bättre än glasfiber och 1-lagers plast. Vi rekommenderar inte att du köper en kajak i 1-lagers plast eller en som kostar under 20.000 kr.

Havskajaker i PE Plast 3-lagers sandwich konstruktion har sedan de kom ut på marknaden våldsamt minskat försäljningen av glasfiberkajaker, eftersom du med plast i 3-lagers sandwich konstruktionen får något av det bästa av glasfiberkajaken och styrkan från PE Plastkajaken.

Kajaker i 3-lagers plast sandwich konstruktion har flera fördelar jämfört med det billiga sättet att tillverka kajaker på, i 1, 2- och 3-lagers plast konstuktion. Bärförmågan ökar och kajaken är mycket mera bekväm att ro, sandwich konstruktionen isolerar också bättre mot kyla och minskar vikten kraftigt. Den glider både bättre och snabbare genom vattnet.

Du kan se att en plastkajak är producerad i flera lager, när den har en invändig grå/vit färg.

Välj alltid en havskajak med polstrade lårstöd, eftersom det är den högsta punkten i kajaken, där du har kontakt, och därmed får mycket balans och styrning av kajaken. Även i små vågor kommer låren att ha god kontakt med lårstöden, så det är inte bra om lårstöden bara är en bit hård plast eller, som på en del kajaker, bara är en plast- eller glasfiberkant.

Billiga glasfiberkajaker är inte rekommendabelt att köpa, eftersom glasfibern i dem är av dålig kvalitét och mycket tunn, så kajaken lätt går sönder eller blir mjuk. Sammanfogningarna blir, efter bara några år, otäta, så det kommer vatten in i lastrummet och in i cockpiten. Det utgör ett säkerhetsmässigt problem, eftersom kajaken därmed inte längre är osänkbar.

Kajaken har roder och skädda som kan höjas och sänkas från cockpiten. Havskajak med roder och skädda rekommenderas till nybörjare och lättövade. Rodret gör det enkelt för nybörjare att styra kajaken och skädda under kajaken ger god kursstabilitet i kajaken. När man får lite erfarenhet och börjar att styra kajaken med kroppen ska man ha en kajak med skädda. En kajak med roder och svärd gör att du inte behöver byta ut kajaken när du får lite mer erfarenhet.

 

Det har hänt mycket inom design av kajaker de senaste åren. Kajaker som är designade de senaste två till tre åren har en mycket bättre stabilitet och styrka i konstruktionen som ger ett mycket bättre glid genom vattnet och står emot sidvind mycket bättre.

 

Plastkajaker ska helst förvaras i skugga. Om de ska hängas på väggen måste de placeras på något som stödjer ca. 3 meter under kajakens botten, eller så måste den ligga på huvudet med stöd på luckorna.

 

Kajak data som du ska vara uppmärksam på.

Kajaken ska ha en längd på ca. 5 m (480 cm. till 520 cm.) för att vara riktningsstabil, och den ska ha en bredd mellan 56 cm och 59 cm för att vara så stabil, att kajaken också kan paddlas av nybörjare.

Det rekommenderas inte att köpa en kajak med en längd under ca. 5 m, eftersom då kommer du att använda alldeles för mycket tid och kraft på att hålla kursen och det ger en dålig upplevelse av att ro i kajaken.

Det rekommenderas heller inte att köpa en kajak som är bredare än 60 cm. Det gör att kajaken blir tung att föra genom vattnet.

Det gör att du blir trött i armarna innan du har kommit igång, och om du ska ut och paddla med andra, kan få svårt att hänga med.

Välj en kajak med en stor cockpit, som gör i- och utstigningen lätt, och som ger plats till benen, gärna med en invändig längd på 75 till 80 cm och, för de lite större paddalarna, 80 till 85 cm.

Kajaken ska ha skädda eller roder, eftersom det ger god kursstabilitet och gör att kajaken blir lättare att styra i ström och vind.
En kajak med roder ger den bästa upplevelsen för de allra flesta nybörjare, eftersom man då kan styra kajaken med fötterna, så att man kan bibehålla paddelrytmen, och inte behöver korrigera med paddeln, när kajaken inte håller riktningen.

Vi rekommenderar.

Vill du regelbundet använda kajaken, rekommenderar vi en havskajak Coast-Trip 495 - 520 i 3-lagers sandwich konstruktion.

Köp en kajakflytväst och inte bara en vanlig flytväst. En vanlig flytväst är längre än en kajak flytväst, och kommer därför att tryckas upp ända upp vid öronen, när du sätter dig ner i kajaken, och den stöter mot ryggstödet och kanten på kajaken. (I paketerbjudande med flytväst från Kajak Import, medföljer det alltid en riktigt kajakflytväst)

Alla våra plast havskajaker tillverkas nu i den nya plastkonstruktionen, som ger mycket bättre glid genom vattnet och är lättare och mycket starkare än den vanliga plasten, utan att kompromissa med kvalitéten. Alla våra havskajaker har en stor cockpit med ergonomiskt säte och polstrade lårstöd och är UV-resistenta, så de håller längre.

Alla våra glasfiber- och kolkajaker är vakuumgjutna.  Därmed får du en kajak av bästa kvalitét, med en lätt och stark konstruktion. Vi använder endast de bästa fibermaterialen, och alla Splint glasfiberkajaker har kolfiberförstärkt botten.

 

Om du vill ge lite mera för en kajak i glasfiber, rekommenderar vi Splint, eftersom de är tillverkade i ett glasfibermaterial av mycket hög kvalitét och är vakuumgjutna.

 

Det har hänt mycket inom design av kajaker de senaste åren. Kajaker som är designade de senaste två till tre åren har en mycket bättre stabilitet och styrka i konstruktionen som ger ett mycket bättre glid genom vattnet och står emot sidvind mycket bättre.

 

Uppblåsbara kajaker.
Vi säljer inga uppblåsbara kajaker då de inte har kontakt med vattnet.  De flyter på ytan och det innebär att det är svårt att hålla riktning då de tas av både vind och ström. Man kan heller inte ro kajaken ordentligt eftersom man styr kajaken med överkroppen och flankerar den när man fått in rutinen. Det är omöjligt i en uppblåsbar kajak, där man mest sitter och flyter runt ute på vattnet.

Åtgärdcms_page_view
Sökväg/valg_kajak_nybegynder
Original Path/valg_kajak_nybegynder